dimarts, 3 de febrer del 2009

JOGUINES ÒPTIQUES


La percepció visual a partir de les joguines

Es pot treballar i elaborar joguines òptiques a tots els cicles educatius: des d’infantil fins a secundària; només cal adaptar el nivell o dificultat d’elaboració i comprensió del material amb el rang d’edat on s’apliqui l’experiència.

Algunes de les joguines òptiques més conegudes són:

- El taumàtrop
- El doble full
- El fenaquistiscopi
- El Zootrop

ZOOTROP/ FENAQUISTISCOPI/DOBLE FULL

El doble full, el zootrop i el fenaquistiscopi són joguines òptiques que es basen en el mateix principi. En aquestes joguines, la sensació del moviment s’aconsegueix a través d’una successió d’imatges que se’ns mostren a una velocitat més gran de la que l’ull humà és capaç d’enviar una sola imatge al cervell. D’aquesta manera, les imatges s’acumulen i el cervell creu veure una imatge contínua que en canviar de posició simula el moviment.


TAUMÀTROP

Taumàtrop en grec significa: thauma=maravella i tropos=acció de girar. Es tracta d'una joguina òptica que aprofita l'efecte de la persistencia retinal.

Consisteix en un disc dibuixat per les dues cares, amb dues parts complementàries d'una mateixa escena, al qual es lliguen dos fils de manera que en fer-lo girar ràpidament se superposen les imatges de cadascuna de les seves cares i es pot veure l'escena sencera.

Per exemple, si a una cara hi ha el dibuix d'una gàbia i a l'altre un ratolí, si fem anar la joguina veurem el ratolí dins la gàbia.